ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Image

Κωστίκας Κωνσταντίνος
MD, PhD, FCCP, FERS
Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ο Κωνσταντίνος Κωστίκας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπστημίου Αθηνών και εκπαιδεύτηκε στην Πνευμονολογία στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και στο Royal Brompton Hospital, London, UK.

Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στη μελέτη δεικτών στον εκπνεόμενο αέρα ασθενών με φλεγμονώδεις παθήσεις των αεραγωγών (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Έχει διατελέσει Λέκτορας Πνευμονολογίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και συνεργάτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του University Hospital Basel, στην Ελβετία.

Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2022 έχει εκλεγεί Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Καθηγητή εστιάζονται στην προσωποποιημένη θεραπεία ασθενών με σοβαρό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρήση βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, τους βιολογικούς δείκτες σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, την τεχνητή νοημοσύνη (artificial Intelligence) σε ασθενείς με παθήσεις των αεραγωγών, τις συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων & τη χρήση νεότερων τεχνολογιών, καθώς και τις διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο (sleep apnea) και το μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Έχει επίσης κλινική εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με διάμεσες πνευμονοπάθειες (όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση), καθώς και στη βρογχοσκόπηση και σε άλλες επεμβατικές τεχνικές.

Επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία

Ο Καθηγητής κ. Κωστίκας είναι Fellow of the American College of Chest Physicians (FCCP) από το 2008 και Fellow of the European Respiratory Society (FERS) από το 2020. Συμμετέχει ενεργά ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Assembly της Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) από το 2019.

Έχει περισσότερες από 260 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά στο PubMed (με >9,500 βιβλιογραφικές αναφορές - citations στο Google Scholar και h-index=53).

Δείτε σχετικές δημοσιεύσεις εδώ

Ο κ. Κωστίκας έχει υπηρετήσει στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) ως υπεύθυνος για την ηλεκτρονική εκπαίδευση (e-Learning Resources Director) και ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού διπλώματος Πνευμονολογίας HERMES.

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή και επιμέλεια πολλών βιβλίων Πνευμονολογίας και είναι υπεύθυνος για την τελευταία Ελληνική έκδοση του βιβλίου αναφοράς Clinical Respiratory Medicine των Stephen Spiro, Gerard Silvestri & Alvar Agustí και του βιβλίου Αρχές Ακτινολογίας Θώρακα των Goodman και Felson.

Είναι κριτής εργασιών σε >50 περιοδικά Πνευμονολογίας και μέλος της εκδοτικής ομάδας (Editorial Board) των περιοδικών American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (IF=17.45), PLoS One (IF=2.74), Frontiers in Medicine (IF=3.90) & Diagnostics (IF=3.24). Aπό τον Ιούλιο του 2021 είναι Διευθυντής Σύνταξης (Editor in Chief) του Περιοδικού Pneumon της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (http://www.pneumon.org).

Έχει εργαστεί στο ιατρικό τμήμα της εταιρείας Novartis στην Ελβετία, σε επιστημονικούς διοικητικούς ιατρικούς ρόλους, ως Medical Head Respiratory Region Europe και στη συνέχεια WorldWide Brand Medical Director Respiratory, με αντικείμενο ευθύνης τα εισπνεόμενα φάρμακα και τις κλινικές μελέτες για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το Άσθμα παγκοσμίως.

Τηλεφωνήστε στο

ή κλείστε ραντεβού online